13
Şub
2019
BETA Mikrobu ve Bademcik İltihabı
BETA Mikrobu ve Bademcik İltihabı
Beta mikrobu nedir?
Streptococcus pyogenes (A grubu beta hemolitik streptokok) isimli bakteri toplumda beta mikrobu olarak adlandırılmaktadır.
Beta mikrobundan ne zaman şüphelenmeli ve ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Boğaz ağrısı ve yüksek ateş beta mikrobunun varlığını düşündürür. Boyun bölgesinde ki lenf bezlerinde büyüme olabilir, dil paslı bir hal alabilir. Boğaz kızarıktır ve tonsiller (bademcik) üzerinde beyaz örtü ve veya noktalar görülebilir. Bu bulguları olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu hastalarda genelde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, gözlerde kızarma görülmez.
Eğer tanı konulmaz ve uygun tedavi zamanında başlanmaz ise özellikle eklem romatizması riski artmaktadır. Hastalık post-streptokokal glomerülonefrite (böbrek tutulumu) neden olabilir. Uygun tedavi ile hem komplikasyonlar hem de iş gücü kaybı engellenir.
Beta mikrobu antibiyotik kullanmadan iyileşebilir mi?
Beta mikrobunun neden olduğu tonsillofarenjitin tedavisinde antibiyotik kullanmak gerekir. Enfeksiyon etkeninin beta mikrobu olduğu boğaz kültürü ve yine boğazdan alınan sürüntüden yapılan hızlı antijen testi ile gösterilebilir. Beta mikrobu saptanmayan olgularda etken genellikle virüslerdir ve antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Boğaz ağrısı için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Ne zaman okula veya işe gidebilirim?
Hastaların evde istirahati uygun olacaktır. Kendini iyi hisseden hastalar antibiyotiği en az bir gün aldıktan sonra okula veya işe gidebilirler.
Hastalıktan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?
Ellerin sık sık yıkanması veya alkol bazlı hızlı el dezenfektanları kullanılması, kişisel hijyene dikkat edilmesi, tek kullanımlık mendillerin kullanılması, ev ortamlarının yeterince havalandırılması hastalığın bulaşmasını önleyen faktörlerdir.
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
Liv Hospital, Samsun
Bilgi ve randevu için: 0 (362) 999 80 00